Täällä Muualla

Kuninkaallinen herkku

2 kommenttia

Insadongin alue Soulissa on täynnä perinteisiä teehuoneita ja käsitöitä myyviä liikkeitä. Olen käynyt siellä usein, mutta jostain syystä olen onnistunut aina aikaisemmin ohittamaan yhden perin mielenkiintoisen kojun, nimittäin gungjung tarae kakkuja valmistavan paikan. Nyt ystäväni raahasi minut sen eteen, eikä minua kovin pitkään tarvinnut puhua ympäri kokeilemaan tuota herkkua.

Kyseessä on aikoinaan kuninkaalle ja tämän arvovaltaisille vieraille tarjottu kakku, joka valmistetaan säikeiksi venytetystä hunajasta. Aluksi leipuri pitelee käsissään kivikovaa nyrkin kokoista kimpaletta, jonka keskelle puhkaistaan reikä. Käsien lämmön vaikutuksesta massa alkaa pehmetä ja leipuri venyttää siitä käsissään yhä ohuempia ja ohuempia säikeitä. Lopulta säikeet ovat hiuksenohuita ja niiden sisälle piilotetaan manteli-, suklaa- tai maapähkinätäyte. Koko prosessi on huikea näytös, jossa leipurit saavat haltioituneen yleisön täysin pauloihinsa. No, ainakin minut. Koreankielisen version lisäksi seurasin silmä kovana myös japaninkielisen valmistusprosessin ja ihan yhtä huikealta se näytti. Videoita gungjung taraen valmistuksesta on YouTube pullollaan, tässä niistä yksi.

Ostin mantelitäytteisiä kakkuja ja ne olivat ihania. Eivät liian makeita, vähän tahmaisia ja suussasulavia.
2014-03-05 13.15.18 2014-03-05 13.14.44

Piipahdimme myös yhdessä monista teehuoneista ja ovesta sisään astuttuani, tuntui kuin olisin siirtynyt ajassa taaksepäin. Tunnelma oli kodikas ja rauhallinen, persimoninlehdistä haudutettu tee täydellistä ja olo teehetken jälkeen levollinen. Välillä ahdistun meluisissa ketjukahviloissa, joiden koko olemus henkii kiirettä. Kahvi tulee pahvimukissa vaikket tilannut take-awayta (tai take-out kuten täällä sanotaan) ja istumapaikasta taistellessa on levollisuus kaukana. Onneksi Insadongissa perinteet ovat vielä osittain säilyneet ja nykypäivän kiirettä voi paeta teehuoneiden rauhaan.
2014-03-04 15.50.55 2014-03-04 16.08.05 2014-03-04 16.07.49 2014-03-04 16.17.05 2014-03-04 16.17.13

2 thoughts on “Kuninkaallinen herkku

  1. Vinkkinä voin vihjaista, että noi hunajakakkuset on hyvä tuliainen Suomeen, tai ainakin toistaiseksi ainoa korealainen makea juttu, mikä on saanut peukut kääntymään ylöspäin meidän perhepiirissä… 😀 Maistuu siis hyvälle suomalaistenkin suussa. Vaikka kyllähän ne leipuripojat pitäis saada mukaan samaan hintaan; ei se maistu samalle ilman sitä show´ta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s