Täällä Muualla

Korea vaaleanpunaisten lasien läpi katsottuna

Jätä kommentti

Koreassa on paljon asioita joita ei niin tule ikävä, kun joskus täältä pois muutamme. Kuten vaikka turvallisuusseikkojen unohtuminen tehokkuuden nimissä, naisten edelleen epätasa-arvoinen asema työelämässä, vaativa opiskelu ja sen jälkeen yhtä vaativa työura tai varsinkin keväisin vaivaavat ilmansaasteet. Eikä unohdeta kammottavia itsemurhatilastoja.

2012-10-07 14.47.06

Sunnuntaisin miehetkin ovat usein kotona ja perheet pääsevät viettämään yhteistä aikaa.

Mutta se miksi pidän Koreasta, johtuu ehkä niistä pienistä arkisista ja ilahduttavista asioista, joita on niitäkin paljon.

Terveyspalveluita on helppo ja nopea hyödyntää eikä niihin yleensä tarvitse varata aikaa etukäteen. Olen kävellyt sisään hammaslääkäriin, tavalliselle lääkärille, fysioterapeutille ja silmälääkäriin ilman ajanvarausta ja saanut heti hyvää palvelua. Ja myös maksanut näistä palveluista häkellyttävän vähän. Silmälasit sain puolessa tunnissa mukaani ja ovat parhaat lasini ikinä. Oikein jo odotan Samsungin työntekijöilleen ja heidän puolisoilleen tarjoamaa terveystarkastusta, jossa kaikki mahdollinen käydään läpi. Tai no, ehkä jätän sen ruokatorven tähystyksen tänä vuonna väliin, mutta muuten tutkimukset olivat kaikki miellyttäviä ja jälkikäteen oli mielenkiintoista perehtyä omaan kokonaisterveydentilaansa monisivuisen raportin (koreaksi) myötä.

Lyhythiuksisena hiusten leikkaus ei aina ole ulkomailla niin yksinkertaista. Koreassa operaatiosta ei yleensä köyhdy kuin 10-15 euroa, riippuen vähän missä käy, joten hirveästi ei harmita vaikka lopputulos ei aina olisi niin tismalleen. Kampaajat ovat taitavia, kunhan tietävät mitä asiakas ajaa takaa, joten kännykkään tallennettua kuvaa näyttämällä pääsee jo pitkälle. Ainakin pidemmälle kuin epämääräisellä englanti-korea selostuksella.

Ruoka on hirmuisen hyvää. Ja ravintoloissa maksaminen on nopeaa ja yksinkertaista, sillä maksu suoritetaan poistuessa kassalle, eikä erillistä laskua tarvitse pyytää tai odotella. Ja jos kesken ruokailun on tarjoilijalle asiaa, pöydistä löytyy pieni kutsunappi, jota painamalla saat palvelua hetimiten. Tosin minusta on myös hauska huudella jogijoo, jolla tarjoilijan huomion voi kohteliaasti herättää.

P1010281

Kasvisravintolan antia.

Korealaiset ovat nopeita käänteissään. Jostain syystä tämä on tuntunut itsestäni myös rauhoittavalta, sillä entistä selkeämmin huomaan, että minulla on mahdollisuus valita miten suhtaudun asioihin. Murehdinko tulevaa ennen kuin se on edes tapahtunut vai elänkö hetkessä ja katson mitä tuleman pitää. Nopeus on sekä hyvä että huono piirre, sillä se voi joskus olla myös syy tehdä asioita hutiloiden.

Viime viikolla uponnut Sewol-lautta on nostanut turvallisuusasiat pinnalle ja ihan aiheesta. Miksi Koreassa turvallisuus on toissijaista ja talouskasvu aina tärkeämpää? Miksi kukaan ei tarpeeksi tehokkaasti valvo, että kaikkia turvallisuussäännöksiä noudatetaan? Toivottavasti näihin tulee onnettomuuden myötä muutos ja valvontaa tiukennetaan. Mutta kun ajattelen turvallisuutta ulkomaalaisnaisen näkökulmasta arkipäivän askareissa, tuntuu Korea hyvinkin turvalliselta. Voin liikkua yksin missä vain ja oikeastaan mihin vuorokauden aikaan tahansa, ilman että tuntisin oloani turvattomaksi. Kertaakaan minulta ei ole edes yritetty varastaa mitään, eikä kukaan huutele perään (paitsi lapset, jotka ensin menevät ujosti ohi ja huutavat sitten turvallisen matkan päästä Hello!). Tällä on iso merkitys siihen, miten oma arkeni sujuu.

P1010017

Soulin katuvilinää yöllä.

Ja Suomi-ikävän ennaltaehkäisyyn Korean saunakulttuuri sopii paremmin kuin hyvin. Täällä on pitkät perinteet yhdessä kylpemisestä ja rentoutumisesta arjen keskellä saunomalla. Aivan kuten Suomessakin. Varsinkin talvipakkasilla lämmin sauna vetää puoleensa. Kun vielä löytyisi jostain se järvi, jossa voisi kesähelteillä uida.

2014-02-23 13.23.59

Soulissa ison Dragonhill Span sisäänkäynti. Saunoja on joka lähtöön.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s