Täällä Muualla

Kaupassa, osa 1

4 kommenttia

Päätin tarttua juttutoiveeseen paikallisista ruokakaupoista ja niiden valikoimista. Olen ollut tosi huono kuvaamaan kauppojen sisällä, syynä osittain ulko-ovessa olevat kieltomerkit ja toisaalta muut asiakkaat, joita en haluaisi turhaan ahdistella kuvaamisellani. Mutta erityisesti pienet lähikaupat ovat tosi mielenkiintoisia ja myös monipuolisia paikkoja ja monissa on jopa oma lihatiski, vaikka kauppa kokonaisuudessaan olisi hädin tuskin suomalaista kulmakioskia suurempi. Olen siis pikkuhiljaa napsinut kuvia sieltä täältä kauppareissuillani.

Nyt ensimmäisessä osassa kerron kuitenkin ensin lähikauppojen vastakohdasta, suuren suuresta Vic-Marketista, johon suunnataan isojen pakkausten ja halpojen hintojen perässä. Kaikki tuntemani korealaisnaiset ovat hyvin tarkkoja kustannuksista ja jokaisen lompakko pursuilee erilaisia kanta-asiakaskortteja. Outoa tässä loputtomassa hintavertailussa on se, että kerralla ostetaan sitten niin suuria määriä, ettei kaikkea aina ehditäkään syömään ja ruokaa joudutaan heittämään pois.

Ruoka on mielestäni pääsääntöisesti halvempaa kuin Suomessa. Tosin maitotuotteet ja juustot ovat hintavempia, erityisesti kunnon voi on hinnoissaan. Erehdyin aluksi kokeilemaan korealaista Can’t believe it’s not butteria halvemman hinnan houkuttelemana, mutta palasin hyvin pian australialaisen tai ranskalaisen tuontivoin pariin.
2014-03-04 18.23.32

Kauppa on kahdessa kerroksessa, joista ylemmässä ovat kodintarvikkeet, vaatteet ja pesuaineet, alhaalla ruokapuoli. Valikoidut tuotteet ovat esillä muutamilla pöydillä, mutta muuten tuotteet ovat valtavissa varastohyllyissä, joiden välissä asiakkaat työntelevät yhtä valtavia ostoskärryjään. Itselleni tulee mieleen lähinnä Ikean huonekalupuolen noutovarasto. Tosin en tiedä millaisia hyperautomarketteja maailmalla on, kun en ole moisissa aikaisemmin asioinut. Ehkä tämä on ihan normisettiä.
2014-03-04 18.32.10

Valikoimissa on paljon länsimaisia merkkejä ja tuotteita, joita ei tavallisen marketin hyllyiltä löydy. Esimerkiksi leikkeleitä ja juustoja on jonkin verran paremmin ja tuore liha on pakattu huomattavasti suurempiin pakkauksiin kuin tavallisesti. Leivonnaisia voi ostaa kerralla koko suvulle tarjottavaksi ja maitopurkitkin ovat kolmen litran kanistereita. Meidän kahden hengen taloutemme ei näistä isoista pakkauksista niin innostu, mutta syy miksi täällä tulee harvakseltaan käytyä, löytyy myslien ja keksien keskeltä. Kaurahiutaleet. Mistään muualta oman alueemme kaupoista en ole löytänyt kaurahiutaleita, mutta Vic-Marketista niitä löytyi. Viimeksi olin lentää selälleni bongatessani myös Iittalan astioita, ihan kohtuuhintaankin vielä.

Hauskaa näissä isommissa kaupoissa on maistiaisten määrä. Lounaan voi helposti korvata kurvailemalla jokaisen maistatuspisteen kautta kassalle. Viimeksi herkkua oli erityisesti avokadoista ja jogurtista tekaistu smoothie. Piti kaartaa vielä uudelle maistelukierrokselle, jonka tuloksena kotona syötiin viikon verran avokadoa.

Suosin kuitenkin itse päivittäisostoksissa vähän pienempiä kauppoja, ihan vain pienempien pakkaustenkin vuoksi, sillä kaksi ihmistä ei määräänsä enempää ehdi syömään. Ja minusta on mukavempaa tehdä ostoksia paikoissa, joissa ei tarvitse kävellä kilometritolkulla, vaikka sitten maksaisinkin ruuastani vähän enemmän. Seuraavassa osassa tutustutaankin oman asuinalueeni perinnemarkettiin. Joka ei hinnoilla pilattu ole sekään.
2014-03-04 19.00.38
Valmisruuista tarjolla on lähinnä paneroitua kanaa. 
2014-03-04 19.02.01
Galbia, eli valmiiksi marinoituja naudan lihoja grillattavaksi.
2014-03-04 19.06.26
Sushivalikoima on monesti oikein hyvä. Hintalappuun on merkitty kellonaika milloin sushit on valmistettu. Yleensä näistä tiskeistä saa mukaansa pari tuntia aikaisemmin tekaistut herkut. Päivän lopuksi settejä saa alennettuun hintaan.
2014-03-04 19.06.36
Valmiita settejä pataan laitettavaksi, kun tekee mieli mereneläviä. 
2014-03-04 19.13.01
Täytekakut ovat Koreassa usein todella näyttäviä ja halpoja, paljon halvempia kuin Suomessa. Mutta toisaalta kaikki sitten maistuvat samalle. Juustokakut ovat omia lemppareita. 
2014-03-04 19.14.42
Muffinssit laatikoissa. 
2014-03-04 19.05.10
Juusto mielletään usein lasten välipalaksi ja siksi näitä juustotikkuja on valikoimissa hirmuisesti. Kun sitten taas tavalliset juustot myydään sellaisissa miniatyyripakkauksissa. 
2014-03-04 19.05.59
Kuivattua kalaa. Tätä monesti tarjoillaan maistiaisiksi ruokakaupoissa, voissa tai öljyssä paistettuna. Itse asiassa tosi hyvää. 
2014-03-04 18.30.15
Melko laaja valikoima Iittalan astioita. Hinnat olivat vain muutaman euron korkeammat kuin Iittalan omassa nettikaupassa. 

4 thoughts on “Kaupassa, osa 1

  1. Ihania sushiannoksia!!

    • Toisista kaupoista saa sushia ostaa yksittäispakattunakin, mutta tuollaiset setit on kätevämpiä. Ei tarvitse ennen syöntiä poistaa muoveja vaan saa ahmaistua herkut suoraan suihinsa 🙂

  2. Ruoat ovat siisteissä paketeissa, ei taida olla pelkoa saada mitään pöpöjä? Nam,nam noi kakut…. maistuis varmaan mullekin 🙂 Minun pitääkin jutella meidän vientiporukalle, että alkavat toimittamaan juustoja teille.

    • Isommissa kaupoissa tuotteet on tosi tarkkaan pakattuja, mutta pienemmissä on myynnissä paljon irtotavaraa. Mikä tietysti itselle on kätevämpi, kun voi ostaa juuri sen verran kuin haluaa. Ainoa ruokamyrkytys tähän mennessä on oma sairastumiseni pikahodaripaikan hotdogista ennen Filippiinien reissua, joten sanoisin, että aika turvallista on ollut syödä ihan mitä vain. Ja juodaan kotonakin hanavettä. Tosin suodatetaan se paremman maun vuoksi, mutta mitään vatsanväänteitä siitä ei ole tullut suoraan hanastakaan juotuna.

      Suomessa käydessä kauppojen juustohylly tuntuu suorastaan pyhiinvaelluskohteelta 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s