Täällä Muualla

Riisi

6 kommenttia

Ennen Koreaan muuttoa riisi oli melko etäinen vaikuttaja omassa elämässäni. Kotona riisiä tuli keitettyä todella harvoin, ravintolassakin sen kohtasi lähinnä sushissa tai thairuuan kaverina. Mutta täällä riisiin suhtaudutaan huomattavasti intohimoisemmin ja kunnioittavammin, onhan se korealaisen ruokakulttuurin perusta siinä missä peruna suomalaisen.2012-10-15 19.06.56

Etelä-Koreassa riisi on yhä tärkein viljelyskasvi, mutta riisiä syödään koko ajan vähemmän. Löysin artikkelin, jossa kerrotaan korealaisten syöneen vuonna 1972 niinkin paljon kuin 134,5 kiloa riisiä henkeä kohden vuodessa. Tuosta määrä on nykyään puolittunut. Me olemme vuodessa kuluttaneet kotioloissa ehkä viisi kiloa riisiä, kahdestaan. Ravintolassa syödyn riisin määrää en osaa edes arvioida, mutta tuskin se paljon korkeampi on. Vielä on siis matkaa korealaiseen keskiarvoon.

Kauppareissulla sitä kaipaa asiantuntija-apua riisihyllyjen edessä, sillä pelkästään ”tavallista” valkoista riisiä on tahmeampana ja irtoavampana, kymmeniltä eri valmistajilta. Sitten löytyy tummia kokojyväriisejä, jyväsekoituksia, hyvinvointiriisiä… Itse olen ratkaissut riisiongelman ostamalla yleensä sen pienimmän pakkauksen, koska meidän kahden hengen taloudessamme 25 kilon riisisäkki voisi tuntua liioittelulta.
2014-01-14 17.14.52
Kävin vasta täydentämässä riisivarastoamme. Alimmaisena 4kg pussi valkoista riisiä, keskellä täysjyväriisiä ja päällimmäisenä well being rice eli jyväsekoitus riisiä, muita viljoja ja papuja. 

Itse riisin keitto onkin sitten huomattavasti helpompaa. Riisi huuhdellaan ensin kunnolla runsaassa vedessä, useaan kertaan, kunnes poiskaadettava vesi on kirkasta. Sen jälkeen riisi ja vesi mitataan riisinkeittimen kulhoon, valitaan oikea riisilajike keittimen valikosta ja painetaan start. Parinkymmenen minuutin kuluttua keitin ilmoittaa riisin olevan valmista syötäväksi. Tuloksena on aina tasalaatuista, täydellisen höyrytettyä riisiä. Keitin myös pitää riisin lämpimänä vaikka seuraavaan aamuun, jos niin haluaa.

Oma Cuckoo riisinkeittimemme saa minut joka kerta hyvälle tuulelle. Kun virrat laittaa päälle, se tervehtii iloisesti ja selostaa ääneen jokaisen napinpainalluksen. Jos valitset lisäkeriisin sijaan puuron, muistuttaa keitin, että vettä pitää lisätä tavallista enemmän. Ja kun riisi on valmista, toivottaa keitin hyvää ruokahalua. Välillä se juttelee naisäänellä, toisinaan se on mies. Joskus se puhkeaa kukkumaan, nimensä mukaisesti.

Olen aivan myyty tälle vekottimelle, jota en Suomessa olisi hyväksynyt keittiöömme vähää pöytäpinta-alaa viemään tai kaappiin pölyttymään. Nyt en taida tulla enää toimeen ilman. Mutta en silti usko meidän ihan heti innostuvan riisin syönnistä niin paljon, että 60 kiloa per naama menee rikki.
2014-01-13 18.39.33
Cuckoo!! Riisi on valmista ja keitin kukkuu. 

6 thoughts on “Riisi

  1. 🙂 Hauska kokkikaveri!

    • Se on! Ja aina on pieni yllätysmomentti matkassa, jutteleeko sieltä mies vai nainen, kukkuuko keitin vai ei. Parasta kuitenkin lopputulos eli se ihana höyrytetty riisi.

  2. Meidän Kukkuu myös soittaa loppuviisut, kun riisi on valmis. 🙂 Hyvä vehje kyllä, mutta tässä vaiheessa korean opintoja olisi manuaali lontooksi tosi kova juttu. Jutteletko teidän Kukkuun kanssa koreaksi vai löysittekö jostakin ulkomaankieltä?

    • Koreaksi jutellaan 🙂 Alkuun olin aivan pihalla ja painelin nappeja miten sattuu ja veden mittaamisenkin kanssa oli vähän niin ja näin. Sitten korealaistuttu kävi neuvomassa ja homma helpottui huomattavasti. Tosin käytän edelleen vain perustoimintoja, en mitään hienouksia, mitä niitäkin tuosta varmasti löytyisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s