Täällä Muualla

Usva kaupungin yllä

Jätä kommentti

Viime viikolla Soulin ilmanlaatu laski hälyttävän alas tuulten tuodessa tuomisiaan Kiinasta. Ilman pienhiukkaspitoisuudet olivat niin korkeat, että viranomaiset kehoittivat ihmisiä pitämään maskeja sekä välttämään turhaa ulkona liikkumista. Meilläkin täällä Soulista vähän etelämmässä ilmanlaadun huononemisen kyllä huomasi. Ikkunasta ulos katsoessa näytti kuin maisemaa olisi verhonnut paksu hernerokkasumu, mutta netistä hiukkaspitoisuudet tarkistettuaan tiesi sumun olevan muutakin kuin vain vesihöyryä.

2013-12-08 16.51.56
Tämä kuva on napattu sunnuntaina iltapäivästä Soulista, kun ilma oli jo puhtaampaa. 

Pienhiukkasista vaarallisimpia ovat niin kutsutut PM2.5 hiukkaset, alle 2,5 mikrometrin halkaisijaltaan olevat hiukkaset, jotka pienen kokonsa vuoksi kulkeutuvat erityisen syvälle keuhkoihin aiheuttaen hengitystiesairauksia. PM10 taas on hiukkanen, jonka halkaisija on pienempi kuin 10 mikrometriä. WHO:n antamat suositusraja-arvot ovat seuraavat:

PM2.5
10 μg/m3 annual mean
25 μg/m3 24-hour mean
PM10
20 μg/m3 annual mean
50 μg/m3 24-hour mean

Seoulissa arvot kohoavat usein yli näiden suositusten.

Ilmanlaatua pystyy reaaliaikaisesti seuraamaan netistä, missä sille on laskettu oma indeksi, air quality index AQI. Mitä korkeampi arvo, sitä surkeampi on ilmanlaatu. Itse seuraan aktiivisesti myös alla näkyvää PM10 kaaviota, josta näkee hyvin viime viikon korkeammat arvot. 

Asian_dust

Perjantaina 6.12. PM10 pitoisuudet laskivat normaalille tasolle. Kuva: Korea Meteorological Administration KMA.

Koska emme omista autoa, on ”usvapäivinäkin” pakko mennä ulos jos mielii ruokakauppaan tai ylipäätään mihinkään. Ulkona liikkumisesta ei pientä kurkun käheyttä kummempaa oiretta ole vielä tullut, mutta pidemmällä altistuksella oireetkin ovat vakavempia. Itse asiassa juuri luin jutun Hesarista, miten jo vähäinenkin altistus pienhiukkasille lyhentää ihmisen elinikää. Eikä tuohon altistukseen tarvita edes Seoulin tasoja, vaan riittää ihan Suomessakin katupölylle altistuminen.

Täällä puhutaan, miten Kiinan ilmansaasteet tulevat tuulen kuljettaman hiekkapölyn mukana Koreaankin. Korea Heraldin viime tammikuun artikkelin mukaan osa tutkijoista on kuitenkin sitä mieltä, että Korean omien tehtaiden ja liikenteen päästöillä olisi suurempi merkitys ilmanlaadulle, kuin Kiinasta tulevilla saasteilla. Toinen taho taas on tutkinut, että 40 prosenttia Korean pienhiukkasista tulisi Kiinasta. Kiinan saasteilla on varmasti osuutensa Koreankin tilanteeseen, mutta oman roolin vähättely ei tässä pahemmin auta. Valtio pyrkiikin saamaan ilmansaasteet alle suositusarvojen vuoteen 2015 mennessä, muun muassa tehostamalla dieselautojen pakokaasujen puhdistusta sekä uusimalla rakennusten lämmitysjärjestelmiä. 

Tieto todellakin lisää tuskaa ja mitä enemmän näitä pienhiukkasarvoja ja ilmanlaatuindeksejä seuraa, sitä käheämmältä kurkku tuntuu ja sitä enemmän silmiä kirvelee. Pitänee kaivaa ne apteekista puoli vuotta sitten ostetut hengityssuojaimet esiin. Ja myös käyttää niitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s