Täällä Muualla

Mitä Suomesta tiedetään

Jätä kommentti

Tavatessani korealaisia he usein kysyvät Suomesta. Kuinka suomalaisena toimin tietyissä tilanteissa, kuten mitä syön aamupalaksi. Syöminen tuntuu jostain syystä olevan erityisen kiinnostava aihe, sillä oikeastaan kaikki tuntemani korealaisnaiset ovat udelleet minulta mitä syön aamulla? Tästä keskustelu yleensä etenee siihen mitä syön lounaaksi tai illalla? Ja kenen kanssa? Yksinkö? Voi kamalaa…

Suomesta tiedetään yllättävänkin paljon. Kiitos tästä kuuluu lähinnä Nokialle, xylitolille, joulupukille ja kansainvälisesti pärjänneelle koulutusjärjestelmällemme, mutta onpa minulta kysytty eukonkannostakin, että eikös se ole suomalainen juttu? Vihaisia lintuja täällä on leluhyllyillä ja kopioina katukojuissa, tosin niitä ei suorilta käsin yhdistetä Suomeen. Muumeja en ole nähnyt vielä missään, mutta Iittalan Taika-astioita rakastetaan.

glogitaikaaHM_kt

Kuva: Iltalehti

Suomen luonto kiinnostaa eksoottisuudellaan. Tiedetään että kesällä on valoisaa ja talvella pimeää. Kylmäkin ilmeisesti on ja talvella paljon lunta. Moni on kertonut haluavansa Suomeen nähdäkseen revontulet. Olen kertonut kuinka kesäisin uidaan järvessä ja saunotaan rantasaunassa, mikä aiheuttaa ihmetystä; että niin puhdasta vettä ja miten siellä järvessä oikein uskaltaa uida. Sauna itsessään ei ole korealaisille vieras käsite, saunotaanhan täälläkin paljon. Vielä en ole päässyt kertomaan avantouinnista, mutta luulen sen aiheuttavan ihastuksen sijaan kauhistusta.

P1020422

Sitä vastoin suomalaista koulutusjärjestelmää ihaillaan. Suurta hämmästystä herättää se, miten lapsilla voi olla harrastuksia ihan vain siksi, että on kivaa ratsastaa tai laulaa kuorossa. Että uutta ei tarvitse opetella jatkuvasti hyvän opiskelupaikan varmistamiseksi. Tai miten jopa yliopistotasolla on aikaa nähdä ystäviä ja välillä rentoutua tekemättä yhtikäs mitään. Ja opetus on ilmaistakin vielä!

Naapurimaamme ylpeys Ikea avaa Etelä-Koreaan ensimmäisen myymälänsä keväällä. Sitä on odotettu kuin kuuta nousevaa, sillä pohjoismainen design ja pelkistetty sisustus on täällä nyt kovassa huudossa. Meillä vierailevat korealaiset ihastelevat sisustustamme ja kysyvät onko tyynynpäälliset tai lautasliinat ostettu Ikeasta. Käytän Ikeahypetystä hyväkseni ja mainostan siinä samalla Suomea: esittelen tilaisuuden tullen kodin Marimekot ja Iittalat, hehkutan kesälomien pituutta sekä kerron miten Suomessa voi vapaasti poimia marjoja ja sieniä metsistä.

Yksi tunnetuimpia Koreassa asuvista suomalaisista taitaa olla Taru Salminen. Hän on korealaisille julkkis esiinnyttyään paikallisessa televisioshowssa panelistina ja nykyään hänellä on oma Taru Jumak makgeolli-ravintola Soulissa, missä tarjoillaan perinteistä riisiviinaa. Taru on hyvä esimerkki siitä, miten korealaiseen yhteiskuntaan voi päästä sisälle ja miten koreaa on mahdollista oppia puhumaan sujuvasti. Korealainen ystäväni sanoikin, että Taru puhuu koreaa nopeammin kuin moni korealainen. Siinä sitä tavoitetta kerrakseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s