Täällä Muualla

Tokyo Game Show 2013

Jätä kommentti

P1050641

Viimeisin Japanin reissu oli ajoitettu sopivasti niin, että viimeinkin pääsin vierailemaan näillä messuilla. Ehkä jo joskus 80-luvulla luin MikroBitistä tästä tapahtumasta, mutta vasta nyt pääsin itse paikalle. Show on yksi maailman suurimmista pelitapahtumista, tänä vuonna vierailijoita oli ennätysmäärä 270 197. Se oli kokonaisuudesaan viisipäiväinen joista kahtena se oli auki normiyleisölle.

Messupaikkana oli Makuhari Messe, joka sijaitsee Tokiosta itään noin puolen tunnin junamatkan päässä olevassa Chiban kaupungissa. Jo junamatkan aikana kävi selväksi että yksin ei tarvitse olla tänään. Tavoitteenani oli olla tuntia ennen paikalla jotta pääsisin joukon etunenässä sisään, sillä minulla olisi vain yksi päivä aikaa nähdä kaikki. Samaa tuntui miettineen moni muukin, juna oli aamusta jo tupaten täynnä messuilijoita. Messualueen ulkopuolella oli myös jo pitkä kiemurteleva jono, jossa sitten odottelimme sisäänpääsyä toista tuntia kolmenkymmen helteessä.
P1050595Ihmislauma odottelemassa

Sisällä halleissa sitten alkoi itse hässäkkä. Ensimmäisenä iskee äänien kakofonia, näyttellepanijat koittavat erottua toisistaan soittamalla musiikia ja muita mainoskuulutuksia mahdollisimman äänekkäästi. Valot välkkyvät ja esittelyvideot pyörivät valtavilla screeneillä joka paikassa,  ja kojujen esittelijäneidit tyrkyttävät mainosmateriaalia ohikulkijoille. Vaatii aina pienen hetken orientoitua tähän ympäristöön.
P1050605 P1050607
Xboxilla on todella pieni markkinaosuus Japanissa, mutta yrittävät silti

P1050601
Esittelijöitä, ”booth babes”, lavalla. Asut ovat usein niukkoja

P1050671

Minua ensimmäisenä kiinnosti erityisesti PlayStation 4 kotikentällään Japanissa, sen myyntiin tulo on jo lähellä ja teki mieli päästä testailemaan ja hakemaan tuntumaa.  Mutta heti alkuun kävi selväksi, kuten pari vuotta aiemmin Gamescom messuilla, että kaikenlainen testaaminen tulee olemaan aikaavievää.  Kaikki minua vähääkään kiinnostavat pelit ja laitteet olivat keränneen lähes parituntisen jonon kun vasta hitaana kerkesin hahmottaa mitä on missäkin. Näinpä siis tyydyin lähinnä kiertämään esittelyitä pintapuolisesti läpi, ja nautiskelin vain yleisestä meiningistä. Pelipuolesta yleisesti oisi sanoa että valtava osa näytteillä olevaista oli vain Japanin markkinoille tarkoitettuja, ja siten minulle lähes tuntemattomia ennestään. Niitä ei käännetä englannin kielelle, joten ne ovat senkin vuoksi minun tavoittamattomissa.
P1050613
P1050612
Tätä lähemmäs en pleikkari neosta päässyt

P1050625
P1050659
Battlefield 4 olisi myös ollut kiva kokeilla, mutta turha toivo.

Japanissa on myös vähän outoja juttuja tarjolla, tässä pieni kooste erilaisia löytöjä.
P1050635
Hi-tech silmälappujen testauspaikka

P1050623
Japanissa näillä peleillä on suuri kysyntä

P1050637
Hormoonicurryä, anyone?

P1050657
Tablettityyny

Japanilaiseen pelikulttuuriin, kuten myös mangaan ja animeen, kuuluu merkittävänä osana myös cosplay (costume play). Siinä fanit koittavat pukeutua ja laittautua mahdollisimman tarkasti oman suosikkihahmonsa näköiseksi, ja sitten kiertävät eri tapahtumia poseeraamassa ihmisille. Japanin cosplayn tasoa pidetään maailmanlaajuisesti parhaana, omistautuneisuus esiintymiseen sekä asujen ja propsien yksityiskohtaisuus on huippuluokkaa. Näilläkin messuilla näki satoja viimeisen päälle laittautuneita kulkijoita.
P1050676 P1050686 P1050692 P1050667
P1050670 P1050688
Suosituimmilla kuvattavilla oli pitkät jonot. Kuvaus siis pääsääntöisesti meni niin että vain yksi kuvaa kerralla vuorostaan muiden odotellessa
P1050662
Vapaata kuvausta oli myös, jotain saattaisi ahdistaa olla kuvattavana tuolla keskellä

Oli mukava käydä noilla messuilla, vaikka ihan kaikkea ei tajunnutkaan. En välttämättä olisi toisena päivänä mennytkään, koska yksi päivä riitti kiertelemiseen. Mahdollisesti tarkoituksella olisi voinut mennä jonottomaan jotain mielenkiintoisia juttuja. Yhtäläisyyttä myös Saksan Gamescomiin oli suurelta osin kaikki oli paikallisella kielellä, joten vaikeuksia ymmärtää mistä on kyse, ja paljon infosta menee ohi. Mutta saksalaiset sentään ymmärsivät oluen päälle, jota siellä tarjottiin ja juotiin joka paikassa. Täällä sitä ei saanut kuin yhdestä kahvilasta. Mutta silti menisin vielä toistekin uudelleen.

Mainokset

Kirjoittaja: Sami

taallamuualla.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s