Täällä Muualla

Sadekausi

1 kommentti

Kesäkuun loppu ja heinäkuu on Koreassa sadekautta. Joskus vettä tulee ihan kunnolla, mutta väliin mahtuu myös päiviä, jolloin aurinko paistaa. Tai on pilvistä, muttei sada. Tai sataa vesisumua, joka kastelee läpikotaisin oli sateenvarjo tai ei. Yhteistä kaikille päiville on tukahduttava kuumuus. Ulos ei oikein tee mieli mennä, sillä kosteus liimaa vaatteet ihoon ja hiukset tahmaantuvat päänahkaan. Yleensä kosteassa ilmassa omat hyvin ohuet hiukseni voivat hyvin ja tuntuvat tuuheammilta; nyt ne ovat hiestä läpimärät koko ajan. Mutta en ole palellut, mikä on minunlaiselleni vilukissalle aina positiivista. Poikkeuksena kahvilat, missä ilmastointi on niin kylmällä, että päälle täytyy vetää villatakki sisällä tarjetakseen.

Kotona ilmastointilaite on yötä päivää päällä, paitsi jos emme itse ole kotona. Sisälämpötila pyörii silti 26 ja 29 asteen välillä, meillä kun ei ole kuin yksi iso ilmastointilaite olohuoneessa. Makuuhuoneeseen yritämme ohjata viileämpää ilmaa perinteisellä tuulettimella. Ilmastoinnin avulla kodin saa pidettyä myös inhimillisempänä kosteuden suhteen, sillä muuten jopa lattia tuntuu nihkeältä. Olemme muuntaneet työhuoneen pyykinkuivaushuoneeksi, jonne märät pyykit levitetään kuivaustelineelle ja laitetaan kosteudenpoistin hurisemaan. Huoneilma muuttuu pian kuivaksi ja kuumaksi, missä pyykit kuivuvat hetkessä. Vajaa vuosi sitten vähän epäilytti onko moiselle laitteelle tarvetta laisinkaan, ei mietitytä enää. Toinen vaihtoehto on käyttää pesukoneen kuivausominaisuutta, mutta kaikkiin vaatteisiin sitä ei pysty hyödyntämään.

Kumisaappaat ovat nyt hyvin muodikkaat ja välillä kaupugilla näkee naisia polvenkorkuisissa Huntereissa aurinkoisenakin päivänä. Niillä lompsitaan kahvilasta vaatekauppaan, lisäasusteena olalla keikkuva Prada. Myös Crocsit alkavat tuntua mitä houkuttelevimmalta kenkävalinnalta.

Viime yönä satoi vähän enemmän ja ukkostikin. Kömmin neljän aikaan sulkemaan parvekeikkunoita, ettei vesi tulvi parvekkeille. Aamulla huomasin, että joen pinta oli noussut metrillä ja joen vieressä oleva virkistysalue oli veden peitossa. Vielä kesäkuun lopussa vedenpinta oli matalalla ja vesi vihreän limainen levästä, kun vesi seisoi paikallaan. Nyt virta oli voimakas, eikä levästä ollut tietoakaan. Kasvit ovat valloittaneet polut ja lähikukkulalla tuntuu, kuin olisi herännyt prinsessa ruususena satavuotisen unen jälkeen. Tähän muutokseen on tosin tarvittu vain muutama viikko.

Sadekauden odotetaan tänä vuonna päättyvän parin viikon kuluttua. Elokuu on keskiarvojen perusteella sitten se vuoden kuumin ja ilmankosteudeltaan pahin kuukausi – sitä odotellessa.

P1040234
Pihanurmikko.
P1040235
Virkistysalueella uiskenteli vain sorsia.
P1040238
Joen pinta oli noussut metrillä. Mielenkiinnolla odotan missä lukemissa ollaan viikon päästä.
P1040240
Kasvit rehottavat joka puolella.
P1040241
Joki.

One thought on “Sadekausi

  1. Päivitysilmoitus: Jokilintuja tarkkailemassa | Täällä Muualla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s