Täällä Muualla

Kimchi jääkaapissani

Jätä kommentti

Koreassa ei voi välttyä kimchiltä. Sitä on jokaisella aterialla lisukkeena, toisinaan myös pääruokana kimchikeittona tai kimchiriisinä. Olen pitänyt kimchin mausta oikeastaan alusta asti, mutta osa kimcheistä on edelleen liian tulisia tai liian kalaisia. Parasta omaan makuun on melko lähellä hapankaalia oleva kimchi, jota on hieman tuunattu chilillä ja jossa on reilusti valkosipulia.

Yleensä kimchi valmistetaan kiinankaalista hapattamalla, mutta siitä on useita erilaisia versioita. Yhteistä niille on voimakas valkosipulinen haju, joka tulvahtaa jääkaapista ovea avatessa. Korealaisilla onkin usein erillinen kimchijääkaappi, jossa tämä löyhkäävä herkku säilytetään.

Meillä on nyt 5 litran astia itse valmistettua kimchiä jääkaapissa. Astia on ilmatiivis, lisäeristeenä kaksi kerrosta elmukelmua ja silti se haisee. Mutta hyvää se on. Eilen pistelin sitä hyvällä ruokahalulla uunissa paistetun luomukanan kanssa. Kypsän kanan pintaan lisäsin vielä vähän punaista paputahnaa makua tuomaan.

Kimchin teko ei ole kovin vaikeaa. Pilkotaan kasvikset, liotetaan suolavedessä, huuhdellaan, lisätään mausteet ja vesi, seisotetaan huoneenlämmössä vuorokausi, minkä jälkeen suljettu astia siirretään kylmään, missä se säilyy useita kuukausia. Korealaisnaiset valmistavat kimchiä kerralla isoja määriä (varmaan 20 litraa), ehkä kerran kuussa. Nuorempi sukupolvi ei sen teosta enää niin tunnu välittävän, mutta isoäidit tekevät sitä sitten myös lastensa perheille.

Me pyysimme korealaista tuttavaamme näyttämään miten kimchiä tehdään. Kaksi suomalaisnaista ei meinannut pysyä yhden korealaisen tahdissa mukana, joka jotenkin siinä kimchikasvisten pilkkomisen ohessa onnistui myös siivoamaan keittiön. Lopputuloksena oli maistuva, perheen perinnereseptillä valmistettu kimchi.

Varsinaista ohjetta minulla ei ole, ei siinä vauhdissa ehtinyt mitään ylös kirjaamaan, valokuvien ottokin meinasi unohtua. Aineksina käytettiin kiinankaalia, retiisinlehtiä, kevätsipulia, valkosipulia, sipulia, inkivääriä, chilijauhetta, anjoviskastiketta, karkeaa merisuolaa, sokeria, vettä, vehnäjauhoja. Kiinankaalit ja retiisinlehdet pilkottiin vähän pienemmiksi ja liotettiin suolavedessä, kunnes ”rupsahtivat”. Sitten ne huuhdeltiin puhtaalla vedellä ja lisättiin sipulit ja mausteet. Näiden päälle kaadettiin jauhoista ja vedestä keitetty suurus ja lisättiin kylmää vettä niin, että kasvikset juuri peittyivät. Annettiin olla tunti huoneenlämmössä ja maisteltiin, tarvittaessa lisättiin suolaa. Huoneenlämmössä kannen alla vuorokausi, minkä jälkeen kylmään. Syöntikelpoista kuulemma heti, mutta minusta maku on parantunut kun on ollut pari viikkoa kylmässä.

P1030756 P1030758

Punainen tahna on hienoksi silputtua sipulia, inkivääriä ja valkosipulia, johon chilijauhe on sekoitettu.

P1030759

Vehnäjauhoista ja vedestä kiehautettu suurus. Tämä kaadettiin siivilän läpi kasvisten päälle.

P1030760

Valmis kimchi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s