Täällä Muualla

Gyeongju – ulkoilmamuseossa

Jätä kommentti

Perjantai oli yleinen vapaapäivä ja suuntasimme viikonlopuksi etelään Gyeongjuun. Kaupunkia on kutsuttu myös museoksi ilman seiniä, sillä paikka on täynnä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita nähtävyyksiä. Ehdimme viikonloppuna näkemään niistä vain osan, samoin Gyeongjua ympäröivät kansallispuistot jäivät seuraavaan kertaan.

Matkustimme Suwonista Gyeongjuun KTX junalla, joka on Korean versio luotijunasta. Huippunopeus on 350km/h, mutta omien mittausten mukaan päästelimme maksimissaan 280km/h. Korealaiset tuttavamme eivät voineet käsittää, miksi haluamme matkustaa junalla henkilöauton sijaan. Se kun on niin kätevää jumittaa motareilla liikenneruuhkissa kokonainen päivä, junalla meni 2 h 20 min.

Gyeongju oli oikein mielenkiintoinen kaupunki. Silmiinpistävin piirre keskustaan saapuessa olivat valtavat hautakummut, joihin on luultavimmin haudattu Silla kauden (57 eKr. – 935 jKr.) hallitsijoita. Seuraavaksi huomaa miten matalia kaikki uudetkin rakennukset ovat. Keskusta-alueen historiallista ilmettä on haluttu suojella rajoittamalla rakentamista; rakennukset eivät saa olla korkeampia, kuin ydinkeskustassa olevat korkeimmat hautakummut. Paikallisessa museossa vierailtuamme kumpareet vaikuttivat vieläkin mystisemmiltä, sillä vain osa on avattu ja tutkittu. Avatuista haudoista on löydetty mielettömän hienoja kulta-aarteita, kuten kruunuja, vöitä ja koruja. Kukaan ei tiedä mitä vielä tutkimattomien hautojen uumenista joskus paljastuu.

Majoituimme Hanokissa, perinteisessä korealaisessa talossa. Tuntui kuin olisimme siirtyneet ajassa taaksepäin kävellessämme puisesta portista hanokin piha-alueelle. Huoneemme oli pienen pieni, mutta mitä sitä muuta tarvitsee, kuin lämmitetyn lattian mihin oikaista illalla unta odottamaan, paperioven läpi vaihtuvaa raikasta ilmaa ja päälle paksun täkin. Perinteisesti Koreassa lämmitys on hoidettu ondol lattialämmityksellä, missä lämmitetty ilma kiertää lattian alla. Meillä on kotonakin koko asunnossa vesikiertoinen lattialämmitys, kuten kaikissa kerrostaloissa. Hanokissa nukutaan ohuella patjalla suoraan lattialla, jolloin lämmöstä saadaan kaikki hyöty irti. Myös hotelleissa voi olla tarjolla ondol-huoneita, joissa ei ole sänkyjä, vaan lattialle levitetään nukkumista varten patjat.

P1020580
Junassa. Pitkän viikonlopun takia junat olivat aivan täynnä. Perjantain ensimmäinen juna, johon sain viikkoja ennen lähtöä istumapaikat, lähti vasta viiden jälkeen iltapäivällä.
P1020581 P1020585
Majatalomme päärakennuksen katto pilkottaa pihapiiriä ympäröivän muurin takaa. Sa Rang Chae osoittautui ihanan tunnelmalliseksi hanokiksi.
P1020587
Huoneen ulko-ovi. Täällä ei lukkoja tunnettu. Itse jätimme tavaramme huoletta huoneeseen, Koreassa kun ei pahemmin varasteta mitään.
P1020588
Huoneen katto. Koko huone oli neliön muotoinen, pinta-alaltaan ehkä king size sängyn verran. Lisäksi meillä oli oma kylppäri ja lämmintä vettäkin riitti hyvin suihkuun.
P1020608
Sa Rang Chaen sisäpihaa aamuauringossa.

P1020609
Kenkiin ahtautumista kuistilla.

P1020685
Vahtikoira Choko.

P1020699
Hautakumpuja.
P1020676
Toiseksi suurin hautakumpare iltavalaistuksessa.

P1020701
Ja sitten sitä tavallista kaupunkinäkymää.
P1020705
KTX junalle on rakennettu kaupungin lähistölle oma asema, että on saatu raiteet menemään mahdollisimman suoraan. Keskustassa on sitten oma asema hitaammille junille. Rakentamisessa on ilmeisesti kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöseikkoihin. Muun muassa vessat vedetään kierrätysvedellä, mikä tuntuu paljon järkevämmältä ajatukselta, kuin juomakelpoisella vedellä lotraaminen.
P1020706 P1060805
Vielä viimeiset henkäykset raikasta ilmaa ennen paluuta pakokaasujen keskelle Suwoniin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s