Täällä Muualla

Yhdessä tekemistä

4 kommenttia

Korealaiset pyrkivät tekemään kaikki asiat yhdessä ryhmissä, yksin toimiminen ei ole oikein normaalia. Yksin syövää säälitään ja ihmetellään mikä on vikana, yksin juova on jo valtava hälytysmerkki. Jonottaminenkin tuntuu olevan kivaa koska se tehdään yhdessä.

Tämä heijastuu myös työelämään, oma tiimi on kuin iso perhe, jonka eteen ollaan valmiit uhraamaan enemmän aikaa kuin kodille. Työpäivät venyvät usein hyvin pitkiksi, ja töihin tullaan takaisin vaikka yöllä tai viikonloppuna jos pomo niin pyytää. Tuntuu myös että osa väestä on paikalla ylimääräistä vaikka varsinaisia töitä ei itsellä olisi, vain tukeakseen muiden työtä. Minunlaiselle ulkomaalaiselle uudelle tuontekijälle kuitenkin selkeästi annetaan hieman armoa ja säännöt muutenkin erilaiset.

Hauska esimerkki on häät, jotka korealaisille on todella suuri tapahtuma. Täällä on tapana kutsua mukaan myös kolleegat, mikä meidän tapauksessa tarkoittaa noin kolmea ja puolta sataa henkeä, perheineen. Olen saanut useita kutsuja lähes tuntemattomilta, vielä en ole ehtinyt mennä yhteenkään.

Tarkkaan en tiedä mistä tämä kaikki johtuu. Jotkut laittavat sitä kunfutselaisuuden vanhojen oppien piikkiin, joissa ryhmän etu menee yksilön edelle. Jotkut arvioivat että tällainen johtuu siitä että korealaiset miehet käyvät pitkän asepalveluksen. Se kuitenkin on selvää että pitkien kärsimysvuosikymmenten jälkeen kansa on päättänyt että vain lujalla työnteolla heillä on mahdollisuus päästä jaloilleen, ja tällä vauhdilla mennään vieläkin eteenpäin.

Tähän loppuun video Samsungin uusien työntekijöiden kesäjuhlilta 2007, jossa näkyy heidän koulutusviikoilla harjoittelema ryhmäkuviotanssi.

Kirjoittaja: Sami

taallamuualla.wordpress.com

4 thoughts on “Yhdessä tekemistä

  1. Sä oot sitten ensi vuoden kesäjuhlilla tuolla kuviotanssissa mukana? Jännä tuo tapa kutsua kolleegatkin häihin; onko se ihan oikea kutsu siten, että sinne voi mennä oudommatkin, vai onko se kohtelias ele, josta kuuluu kieltäytyä?

    • En tiedä, taitaa olla nuo tanssijuhlat uusille korealaisille työntekijöille, expats excuded.

      On kai se oikeasti enemmänkin ele, suurin osa ei mene hääjuhliin mutta antaa kuitenkin rahalahjan. Mikään ei estä menemästä, mutta ehkä hieman outoa jos ei hääparia yhtään tunne.

  2. Wau !!! Olipa tosi upea tanssiesitys !

  3. Enpä ole ennen nähnyt noin komeaa esitystä. Kyllä on varmaan harjoiteltu ja paljon. Ei ihme että työpäivät venyvät pitkiksi.Kuvittelin jo siellä Samin pyörähtelevän mukana!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s